Výstup na Lomnický štít bez horského vodcu sa skončil smrťou českého turistu

12.06.2007 Poprad

Vysoké Tatry 13. júna (TASR) - Dnešný výstup na Lomnický štít bez horského vodcu v čase sezónnej uzávery vysokohorských chodníkov sa stal osudným pre českého turistu, ktorý neprežil pád strmým zasneženým žľabom.
Štvorica vysokohorských turistov, traja Slováci a jeden Čech, ktorí sa údajne zoznámili pred túrou, sa vybrali dnes ráno z Malej Studenej doliny Jordánovou cestou na Lomnický štít. V hornej časti cesty pod západnou stenou Lomnického štítu sa na letnom zrnitom, firnovom snehu pošmykol český turista. Nasledoval viac ako stometrový nekontrolovaný pád, ktorý neprežil. Jeden zo slovenských turistov sa odvážil zostúpiť dolu žľabom. Po chvíľke hľadania našiel českého kolegu bez známok života.
Na miesto nehody letela posádka vrtuľníka Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (LZZS ATE) z Popradu. Pomocou navijaka spustila k turistovi lekára, ktorý konštatoval smrť. Hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň dodal, že telo českého turistu transportovali vrtuľníkom na heliport v Starom Smokovci.
Totožnosť druhej tohtoročnej obete vo Vysokých Tatrách zatiaľ nie je známa. Prvou je 32-ročný lyžiar z Vranova nad Topľou, ktorý bol nezvestný od konca januára a jeho telo našli dobrovoľní záchranári vo Veľkej Studenej doline iba o deň skôr, v pondelok 12. júna.
 

Vyberte región